Norsk English

Navigation


Great Grandmaster Liu Yun-Qiao

Stormester Liu Yun Qiao

Grunnlegger av Wu-Tan og mester i blant annet stilene Bajiquan, Piguazhang og Baguazhang.
Grandmaster Kurt Wong

Stormester Kurt Wong

Vår instruktørs shifu underviser i tradisjonell guoshu i Anchorage, Alaska.
Sifu Paolo Castaneda

Shifu Paolo Castaneda

Wu-Tans stolte tradisjon ble brakt til Oslo av Shifu Paolo Castaneda, hovedinstruktør i Oslo Wu-Tan.

Om Piguazhang

End of Pi (splitting)

Piguazhang, eller Splitting and Deflecting Palm, er en sjelden stilart som som regel ikke har blitt undervist utenfor Kina. Innenfor Wu-Tan blir piguazhang vanligvis undervist sammen med bajiquan. Piguazhang er en stilart som vektlegger kamp med åpne hender. Stilens opprinnelse er fremdeles ikke helt sikker når det gjelder hvem som var grunnleggeren, men stilen blir nevnt i løpet av Ming-dynastiet. En av stilartens muligens mest berømte mestere var Li Shu Wen, som (re)kombinerte piguazhang og bajiquan for å skape et meget effektivt kampsystem. I Kina finnes det mange stiler/varianter av piguazhang, som vanligvis blir undervist sammen med andre stilarter. Eksempler er tongbei piguazhang ("gjennom ryggen" piguazhang), pekwar (kantonesisk navn for pigua) tasheng (great sage, som refererer til monkey fist), og selvfølgelig bajiquan og piguazhang.

Essensen i pigua er tatt fra ørnen og apen. Navnet piguazhang kan bli brutt opp i tre deler: pi refererer til splitting/kløyving, gua refererer til å henge, eller å være hengende, og zhang refererer til bruk av åpen hånd. "Jingene"/energiene lært bort innen pigua er lange og kontinuerlige, med bevegelser som er vide og sirkulære, det motsatte av bajiquan. De to stilartene komplimenterer hverandre: Baji er hard, lineær og laget for kort distanse; pigua er myk, sirkulær og laget for lengre distanse. Både hardt og mykt er nødvendig for å være balansert, som den Daoistiske teorien om motsetninger (Yin og Yang) instruerer.

I Wu-Tan systemet har vi bare to piguazhangformer, men mange fundamentale øvelser. Etter noen år med bajiquan trening blir piguazhang introdusert for å myke opp energien i bajiquan. Pigua utvikler en myk og fleksibel midje, som hjelper armene til å utvikle energi som i en pisk. Ved siden av den fundamentale treningen til piguazhang læres også pai da, kroppstrening/kondisjonering/herding, som trener opp kroppen til å kunne stå imot slag, og utvikler også kraftige slag med åpne hender. Pai da treningen hjelper også til med å styrke leddbånd og sener for å hindre skader.

Pi (splitting)

Det finnes et berømt ordtak som illustrerer effektiviteten til bajiquan og piguazhang: "Når Pigua blir lagt til Baji, vil demoner og ånder bli vettskremte", og "Når Baji blir lagt til Pigua, vil helter sukke, i visshet om at de ikke kan stille opp mot det."