Norsk English

Navigation


Great Grandmaster Liu Yun-Qiao

Stormester Liu Yun Qiao

Grunnlegger av Wu-Tan og mester i blant annet stilene Bajiquan, Piguazhang og Baguazhang.
Grandmaster Kurt Wong

Stormester Kurt Wong

Vår instruktørs shifu underviser i tradisjonell guoshu i Anchorage, Alaska.
Sifu Paolo Castaneda

Shifu Paolo Castaneda

Wu-Tans stolte tradisjon ble brakt til Oslo av Shifu Paolo Castaneda, hovedinstruktør i Oslo Wu-Tan.

Wei Xiao Tang

Bilde av Wei Xiao-Tang

1901 - 1985
Stilarter: Babu Tanglangquan, Wu style Taijiquan

Wei ble født i 1901 som Wei Yen-Ton men skiftet siden navn til Wei Xiao-Tang.

Som barn begynte han å trene med sin far som også var en kampkunstner.

Før han møtte Feng Huan-Yi var Wei Xiao-Tang allerede dyktig i Ditang og hadde noe kunnskap om Praying Mantis da han kunne former som Ba Zhou, Lan Jie og Xiao Hu Yan Quan (disse formene er ikke en del av Babu Tanglangwuan systemet så han sluttet å trene dem etter han lærte dette systemet.

I 1917 inviterte hans far (Wei Ji-Yun) Feng Huan-Yi hjem til dem for å undervise hans sønn. Wei Xiao-Tang var bare 16 år men ville likevel prøve ut ferdighetene til Feng Huan-Yi for å se hvem som var best. Den unge mesteren fant raskt ut at han ikke kunne stille opp og ble kastet i bakken av Feng Huan-Yi. Istedenfor å reise seg opp ble Wei Xiao-Tang liggende på bakken i håp om at Feng skulle angripe slik at han kunne bruke Di Tang Quan, eller saksesparket. Men Feng Huan-Yi brydde seg ikke med å angripe å ropte isteden "Det er skamfullt å ligge på bakken, en god mann reiser seg opp og fortsetter å sloss!". Da Wei Xiao-Tang hørte dette ga han seg og respekterte Feng Huan-Yi som sin mester.

Wei Xiao-Tang bodde med sin mester og trente intensivt. Han lærte hele Eight Steps Praying Mantis systemet og uviklet en fenemonal styrke og utrolig hurtighet. Selv om noen av hans elever har fortalt at han ble kalt "Tordenneve", avskriver Lin Chun-Fu dette som usannsynlig.

Etter fire års trening (noen henvder åtte år, men dette er feil) hadde Wei Xiao-Tang tilegnet seg essensen av Babu Tanglangquan. I 1921, da han var 20 år forlot han Feng Huan-Yi fordi han ble invitert til å være instruktør i Fu Shan. Senere, i 1924 (da han var 23) begynte han å undervise for den kinesiske hæren. Han var sjef for å instruere det 25te regiment.

I 1931 flyttet Wei Xiao-Tan til Korea og det fortelles to ulike historier om denne reisen. Xung Guang-Long sier at han reiste til Korea for å tjenestegjøre som instruktør i militæret der mens Lin Chun Fu forteller at Wei Xiao-Tang aldri flyttet til Korea men reiste dit som handelsmann for å selge varene sine. Den andre versjonen virker mer korrekt siden Korea ikke hadde noen hær på det tidpunktet fordi de var okkupert av Japan. Men Zuo Xian-Fu (en annen av hans elever) sier han reiste til Korea for fornøyelsens skyld og det gir enda en vri på historien.

I korea var det mange av Wei Xiao-Tangs venner som visste at han var kampkunst instruktør. De stod opp tidlig om morgenen for å trene kung fu sammen med ham og prate. Det var også i Korea en kjent episode utspant seg. Ifølge Xung Guang-Long spaserte Wei Xiao-Tang gjennom byen en dag da han så flere koreanere angripe en kinesisk handelsmann. Wei blandet seg inn og overvant flere av motstanderene som etterpå jaget Wei rundt i byen. En koreansk avis skrev at Wei Xiao-Tang hadde kjempet mot 50 menn og drept flere av dem.

Lin Chun-Fu forteller en annen versjon av denne historien. Han forteller at det var en kinesisk kunde i en restaurant som ble plaget av en gjeng koreanere. Wei Xiao-Tang prøvde å finne en fredelig løsning med det brøt ut slosskamp. Wei Xiao-Tang brukte en jernkrok (ble brukt for å røre i kull) til å forsvare seg og kineseren mot koreanerne.

Zuo Xian-Fu forteller den mest troverdige historien. Wei Xiao-Tangs venn Tsuei drev en restaurant i Korea og havnet i alvorlig forretningstrøbbel. Tsuei ble jaget og slått av 4-5 koreanere og idet han møtte Wei Xiao-Tang skrek han "Koreanerene slår meg med kjepper!". Mens Wei Xiao-Tang løp mot koreanerne ropte han "ikke slå - ikke slå!" for å unngå å bli slått selv. De forstod desverre ikke dialekten til Wei Xiao-Tang og det endte med at de gikk løs på begge to siden de så at dem var venner. Det eneste de kunne gjøre var å løpe tilbake til restauranten til Tsuei og gjemme seg. Men koreanerene ga ikke opp så lett og brukte kjeppene til å knuse vinduene i restauranten og bryte seg inn. Wei Xiao-Tang og Tsuei ville ikke komme til å overleve der inne så de løp ut bakveien med koreanerne i hælene som skrek at de skulle dø. Da innså Wei Xiao-Tang at de kom til å bli slått til døde om han ikke kjempet tilbake. Mens han løp ut av restauranten fant han frem et Babu Tanglang våpen fra innsiden av jakken og festet det til hånden sin. Våpenet var en nål som kaltes "Reach the Sky Palm". Idet koreaneren skulle til å slå Wei Xiao-Tang og hans venn bråsnudde Wei og dukket unne slagene med "Green Dragon Shakes its Tail" mens han knuste skallen til den nærmeste koreaneren med det skjulte våpenet sitt. De andre koreanerne så dette og begynte å rope "en kineser har drept en koreaner!". Siden det bare var Wei Xiao-Tang som stod der fortsatte de ikke å løpe og regnet med at hans 2 never ikke kunne hamle opp med alle deres 8. Det var da en trikk stoppet i nærheten og passasjerene som hadde hørt skrikene omringet Wei. Massen plukket opp alt som kunne brukes til våpen i nærheten og gikk mot Wei for å drepe ham. Men så snart Wei Xiao-Tang ble angrepet kjempet han tilbake med hurtigheten som karakteriserer en Praying Mantis. Han sier han ikke kunne huske nøyaktig hvordan han kjempet men at han på et eller annet vis klarte å lage en åpning i massen som hadde omringet ham og klarte å flykte inn igjen i restauranten til Tsuei. Da han leste avisen neste dag fant han ut at han hadde alvorlig skadet 1 og drept 3 koreanere. Myndighetene beordret at Wei Xiao-Tang skulle finnes men han klarte å flykte tilbake til Shandong ved hjelp av hans venn. Der begynte han å undervise i Babu Tanglang.

Selv om Wei Xiao-Tang var en dyktig og kvalifisert instruktør var han altfor ung ifølge de tradisjonelle standardene. Andre instruktører ble sinte og Wei Xiao-Tang måtte ta imot mange utfordringer. Han fikk et formidabelt rykte da han vant alle utfordringene. Wei Xiao-Tang var kjent for sin utrolige styrke og det sies at han hadde løftet et esel.

Det blir sagt at Wei Xiao-Tang flyttet til Shanghai på 30-tallet og møtte der Wu Jing-To fra Wu stil Taijiquan (Wu Jian Quan son). Det er også blitt sagt at de utvekslet og blandet sine systemer. Dette er feil da Wei Xiao-Tang lærte Wu stil Taijiquan og våpen fra hans far og hadde aldri selv vært i Shanghai. Han bodde i sitt hjem helt til han måtte flykte til Taiwan. Wei Xiao-Tang var også veldig kyndig med 3 delers stokk.

I 1949 da kommunistene overtok makten i kina ble han fratatt jorden sin og ble hengt opp ned som straff. Slik hang han i 3 dager, men den 3. natten klarte han å rømme men oppdaget at hans kone og familie var blitt myrdet. Da flyktet Wei Xiao-Tang til korea igjen og derfra til Taiwan.

Han giftet seg aldri igjen i Taiwan. Han var så knust av tapet av sin familie og kona at han fikk søvnproblemer. Han våknet ofte opp om natten av at han knuste møbler.

Wei Xiao-Tang begynte å jobbe som kokk da han ankom Taipei i Taiwan men fikk siden sparken på grunn av en krangel med sjefen. Han ble arbeidsløs og levde på pengene han hadde spart opp mens han jobbet i Taiwan.

Han begynte så å undervise i Babu Tanglangquan og Wu stil Taijiquan i en park. Han skrev også en 100 sider bok kalt "Shi Yong Tanglangquan".

Wei Xiao-Tang var en eksepsjonell kampkunstner men han var ikke så flink til å lære bort fordi han var så utålmodig. Etter 1975 instruerte han fortsatt men var blitt mindre aktiv enn tidligere.

Ifølge Lin Chun-Fu døde Wei Xiao-Tang i 1985. (Andre kilder sider han døde i 1982 eller 1984).