Norsk English

Navigation


Great Grandmaster Liu Yun-Qiao

Stormester Liu Yun Qiao

Grunnlegger av Wu-Tan og mester i blant annet stilene Bajiquan, Piguazhang og Baguazhang.
Grandmaster Kurt Wong

Stormester Kurt Wong

Vår instruktørs shifu underviser i tradisjonell guoshu i Anchorage, Alaska.
Sifu Paolo Castaneda

Shifu Paolo Castaneda

Wu-Tans stolte tradisjon ble brakt til Oslo av Shifu Paolo Castaneda, hovedinstruktør i Oslo Wu-Tan.

Zhang De Kuei

Bilde av Zhang De-Kuei

1902 - 1990
Stilarter: Meihua Tanglangquan, Mimen Tanglangquan.

Zhang De-Kuei ble født i 1902/7 i Shandong. Han studerte Meihua Tanglangquan under Wang Zi-Jing. Noen kilder nevner også at han trente under sin shi gung Song Zi-De. Zhang De-Kuei lærte Meihua Tanglangquan fra Wang Zi-Jing et sted rundt slutten av 20-tallet.

På grunn av den kommunistiske revolusjonen var det mange som flyttet fra Shandongprovinsen til Taiwan. Zhang De-Kuei var en av dem.

Zhang De-Kuei brydde seg ikke noe særlig om treminologien som ble brukt for å beskrive Tanglangquan eller hva noen kalte stilen hans. Det var noen av elevene som begynte å kalle stilarten Mimen Tanglangquan (Secret Door Praying Mantis Boxing).

Da han flyttet til Taiwan begynte han å samle ved ved fjellet for så å selle det i byen. Han måtte gå i 5 timer for å komme seg opp på fjellet og likedan for å komme seg ned igjen til byen. På denne reisen bærte han med seg 50kg ved.

Han pleide å møte en kjent mester på veien som var kjent for sin styrke,frekkhet og kunnskap om kampkunst. Selv om Zhang De-Kuei var eldre enn denne mesteren ga ham aldri Zhang De-Kuei æren av å gå først.

En gang dyttet denne mesteren Zhang De-Kuei av veien slik at han mistet all veden og de andre på veien begynte å le. Zhang De-Kuei ble sint og gjorde slik at mesteren mistet sin egen ved. Mesteren prøvde da å slå Zhang De-Kuei, men han avskjærte slaget og kontrollerte mesteren med et grep. Låst i grepet skrek mesteren fordi han hadde vondt og de andre rundt dem ble veldig overrasket over at Zhang De-Kuei kunne håndtere denne sterke mesteren. Zhang De-Kuei kastet mesteren frem og tilbake og sa "Hvis du vil sloss så kom igjen".

Siden denne hendelsen begynte folkene i byen (8 personer i starten) å samle inn penger for å spørre om Zhang De-Kuei kunne lære dem kampkunst. Det var vanskelig for ham å kommunisere med dem fordi han snakket mandarin mens de andre snakket en taiwanesisk dialekt, men han gikk med på å undervise.

Den første timen Zhang De-Kuei holdt viste han dem stillinger som var svært ulik de stillingene de var kjent med i byen fra sørlige stilarter. Bena så ikke faste og statiske ut men ustabile og myke. Den sørlige hestestillingen (ma bu) er bredere enn den nordlige og de sørlige stegene er kortere. Mange av dem som så på la merke til forskjellene og syntes Praying Mantis så rart ut.

En time senere snakket Zhang De-Kuei til dem og uttalte at "Jeg skal gi dere en forestilling". Etter et glass med likør bukket ham til dem og begynte å gjøre ekstremt raske bevegelser med armer og ben og avsluttet med et kraftfullt dobbelt flygespark opp til taket i huset (som var mer enn 3 meter høyt). Så spurte han dem "Er jeg god nok til å trene dere eller ikke?".

Zhang De-Kuei var en veldig tradisjonell mester og fikk elevene hans til å trene enkle nybegynnerøvelser i 6 måneder, selv dem som var instruktører i andre stilarter. Dette er antageligvis grunnen til at Zhang De-Kuei hadde få elever som besøkte ham i oppe i fjellene og ikke var en særlig kjent mester i Taiwan.

Zhang De-Kuei underviste i Taiwan til han døde i 1990/1.